A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кочубеївська громада
Херсонська область, Бериславський район

Закон України №1017: зміни щодо застосування РРО

Дата: 10.02.2021 14:42
Кількість переглядів: 395

Закон України №1017: зміни щодо застосування РРО

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків про наступні законодавчі зміни:

обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для фізичних осіб - підприємців (ФОП) - платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію лікарських засобів та медичних виробів, медичних послуг, складної побутової техніки та ювелірних виробів;

перенесено до 01.01.2022 року обов’язкове застосування РРО для ФОП - «єдинників» інших ризикових видів діяльності - реалізація товарів у мережі Інтернет, текстилю, автозапчастин та вживаних товарів, діяльність ресторанів, готелів та туристичних агентств;

відтерміновано до 01.01.2022 року обов’язкове застосування РРО для всіх ФОП - «єдинників» другої - четвертої групи;

скасовано штраф за невідповідність готівки в касі, штраф за неподання звітності з використання програмного РРО, штраф за попереднє програмування товарів та штраф за не створення контрольної стрічки на програмному РРО;

скасовується механізм компенсації частини штрафних санкцій покупцю (механізм «кешбек»);

при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів РРО не застосовується;

розмір обсягу доходів для платників єдиного податку прив’язаний до мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 січня звітного року (МЗП): І група - 167 МЗП, ІІ група - 834 МЗП, ІІІ група - 1167 МЗП);

розмір обсягу доходу для фізичних осіб - «єдинників» щодо не використання РРО встановлений у розмірі 220 МЗП (станом на 01 січня звітного року).

 

За неподання повідомлення за ф. №20-ОПП передбачена відповідальність

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, – це майно та дії, за якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Платники зобов’язані повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків, тобто надавати форму №20-ОПП. Повідомлення за формою №20-ОПП потрібно подати до ДПС за основним місцем обліку платника податків протягом 10 робочих днів після його реєстрації, створення чи відкриття.

Форма №20-ОПП запроваджена для отримання від платників податків інформації про всі наявні в них об’єкти майна, їх місцезнаходження, переміщення та стан, у якому вони фактично перебувають (використовуються, тимчасово не використовуються, не використовуються тощо).

Передбачена відповідальність за неподання повідомлення за формою №20-ОПП. Зокрема:

- за неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи не в повному обсязі, неподання відомостей щодо осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складання податкової звітності, відповідно до вимог встановлених ПКУ, - тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень; на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, - 1020 гривень;

- за неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 гривень; на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, -  2040 гривень.

Перевірити інформацію про свої об’єкти оподаткування можна в приватній частині Електронного кабінету: «Електронний кабінет платника податків»/«Облікові дані платника»/«Відомості про об’єкти оподаткування».

Тож, шановні платники податків, вчасно подавайте до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою 20-ОПП за наявності у вас об’єктів оподаткування, об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які провадиться ваша діяльність.

Дізнавайтеся більше новин - підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua.

 

Про зміну адреси чи прізвища інформуйте податкову

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що у разі зміни прізвища, адреси чи інших даних, які вносяться до облікової картки платника податків, громадяни зобов’язані протягом місяця з дня виникнення таких змін повідомити контролюючі органи.

Громадяни можуть це зробити особисто або через законного представника чи уповноважену особу до контролюючого органу за місцем проживання, у разі зміни місця проживання - до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.

Також заяву за формою 5-ДР громадяни можуть подати дистанційно в режимі онлайн сервісу Електронний кабінет платника. Під час подання заяви за формою 5-ДР через Електронний кабінет необхідно додати скановані копії документів, що підтверджують зміну даних.

Для заповнення Заяви використовуються дані документа, що посвідчують особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних, наприклад, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про зміну імені, рішення суду про усиновлення тощо.

Внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання фізичною особою Заяви за формою № 5ДР або №5ДРП.

У податковій службі області звертають увагу, що завдяки своєчасному внесененню достовірної інформації про фактичні реєстраційні дані фізичні особи вчасно отримають податкові повідомлення - рішення про нараховану суму земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та транспортного податку для своєчасного  виконання конституційного обов’язку зі сплати зазначених податків.

 

                                                Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь