Кочубеївська громада
Херсонська область, Бериславський район

Високопільські податківці консультують декларантів доходів

Дата: 22.02.2021 10:00
Кількість переглядів: 318

Високопільські податківці консультують декларантів доходів

У рамках проведення кампанії декларування податківці прагнуть створити для громадян максимально комфортні умови. З цією метою на Херсонщині розгорнуто масштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед громадян.

Зокрема, у Високопільській ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополя систематично проводяться зустрічі з громадянами, на яких присутніх ознайомлюють із особливостями заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи. Враховуючи аграрний вектор розвитку району, податківці акцентують увагу високопільчан на тонкощах декларування доходів, отриманих від надання в оренду земельних паїв та у разі одноосібного обробітку земельних ділянок. Адже сплачені податки наповнюють бюджети місцевих громад та сприятимуть розвитку соціальної інфраструктури місцевої громади.

За словами начальника ДПІ Руслана Яковчишена такі зустрічі допомагають громадянам зорієнтуватися у великому обсязі податкової інформації та стануть у нагоді під час виконання ними свого конституційного обов’язку по сплаті податків.

Нагадаємо, що громадяни, які зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, мають прозвітувати за місцем своєї податкової адреси до 30.04.2021. Для громадян, які бажають скористатися правом на отримання податкової знижки, кінцевий термін подання декларації - 31 грудня поточного року.

Заощадити час на заповнені звітності допоможе сервіс «Електронний кабінет», який передбачає часткове автоматичне внесення інформації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Які умови реєстрації РРО/ПРРО для ФОП, який надає послуги з використанням Інтернет із власної квартири?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі відповідає на запитання платників податків.

У разі, якщо місце проживання фізичної особи-підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане із здійсненням підприємницької діяльності, то ФОП відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України має подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, повідомивши про місце проживання як про об’єкт оподаткування, після чого на такий об’єкт може бути зареєстроване РРО та/або ПРРО.

 

Застосовування РРО при наданні ломбардами фінансових послуг

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує , що статтею 1 Закону України від 12 липня 2001 року № 2664-ІІІ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» встановлено, що ломбарди належать до фінансових установ і здійснюють свою діяльність у сфері надання фінансових послуг, зокрема, надання коштів у позику.

Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Отже, суб’єкт господарювання, який здійснює свою діяльність у сфері надання фінансових послуг, зокрема, надання коштів у позику ломбардами, повинен проводити розрахункові операції із застосовуванням РРО або ПРРО.

Зареєструвати програмний РРО швидко та просто. Для цього необхідно перейти за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/.

Детально ознайомитися з процедурою реєстрації ПРРО можна у відеоуроці, який розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/6842.html.

Довідково: станом на 01.02.2021 на Херсонщині зареєстровано 47  ломбардів, які мають розгалужену мережу власних відокремлених підрозділів. За 2020 рік до зведеного бюджету вони сплатили 3 млн гривень податків.

Прощення фінансових санкцій

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що Законом України від 04.12.2020 р. № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі - Закон № 1072), який набрав чинності 10 грудня 2020 року (опублікований у виданні «Голос України» 09.12.2020 р.) передбачено можливість прощення фінансових санкцій.

Така можливість розповсюджується на платників податків, що станом на 1 листопада 2020 року мають податковий борг, за виключенням (п. 23 підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ):

- великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 Кодексу;

- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Платнику податків необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем обліку його податкового боргу із заявою в довільній формі про намір скористатись зазначеною нормою Закону № 1072 та забезпечити протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом № 1072 погашення грошовими коштами основної суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/ відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань.

Штрафні санкціїта пеня будуть списані, якщо:

- основна частина податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) погашена платником податків грошовими коштами;

- погашення проведено протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом № 1072 (тобто з грудня 2020 року до червня 2021 року включно);

- за умови, що платник податків забезпечує своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов'язань із загальнодержавних та місцевих податків.

Звертаємо Вашу увагу, що застосовується черговості зарахування коштів, що сплачує такий платник податків, у рахунок погашення податкового боргу, визначених пунктом 87.9 статті 87 ПКУ.

Таким чином, платник податків має бути зацікавлений в найшвидшому погашенні основної суми податкового боргу, щоб якомога більша сума штрафних санкцій та пені була списана.

У разі, якщо всі умови пункту 23 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу виконано, розрахунки проведено у термін до червня 2021 року включно - штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв'язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню.

Детальніше про зміни за посиланнямhttps://tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/

Держслужбовці декларують доходи до 31 березня 2021 року

Наразі продовжується щорічна кампанія декларування держслужбовців, яка триватиме до 31 березня 2021 року.

Сектор з питань запобігання та виявлення корупції нагадує про важливість своєчасності та достовірності подання відомостей при заповненні декларації за минулий рік. При цьому, звертаємо увагу, що на підставі п.4 ст.45 Розділу VII Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700?VII «Про запобігання корупції» (зі змінами) (далі - Закон), упродовж семи днів після подання декларації суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію, але не більше трьох разів.

Додатково повідомляємо про те, що 09 лютого 2021 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) опублікувало оновлені роз’яснення щодо застосування антикорупційного законодавства. Роз’яснення містять відповіді на найбільш розповсюджені питання щодо заповнення декларацій та фінансового контролю, які надходили до НАЗК. Крім того, нові роз’яснення враховують останні зміни законодавства (внесені Законами України від 15.12.2020 № 1079-ІХ та від 04.12.2020 № 1074-ІХ) та практику проведення повних перевірок декларацій НАЗК. З інформацією, що міститься у оновлених роз’ясненнях ви можете ознайомитись, перейшовши за посиланням https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/?fbclid=IwAR3rwopH6g9_RFzpi1aCPcHsQSeHFawYox12Zo3nWoTa9j7smE3zZo9Ifqs.

Нагадуємо, що при виникненні будь-яких питань щодо заповнення декларації ви можете звернутися до сектору з питань запобігання та виявлення корупції особисто (каб.316, пр. Ушакова, буд. 75, м. Херсон), за телефоном (0552-427680, вн. 1680) та письмово на електронні адреси kherson.vzvk@tax.gov.ua та kherson.vp@tax.gov.ua.  

У центрі уваги застосування РРО

Головним управлінням ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі запроваджено новий інформаційно-просвітницький проект «Власний податковий консультант у Facebook», метою якого є роз’яснення новацій у сфері застосування РРО.

Цей сервіс працює на офіційній сторінці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в Facebook, у режимі прямої онлайн-трансляції.

У рамках проекту податківці щомісяця проводять вебінари з питань застосування РРО. Усі учасники заходу мають ексклюзивну можливість отримати відповіді на питання, які їх турбують.

Проведення наступного тренінгу заплановано на 23 лютого цього року. Спікером заходу стане заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Роман Мальований.

Запрошуємо підприємців взяти участь у вебінарі. Буде надзвичайно цікаво!

Деякі бізнесмени Херсонщини «випробовують долю»

Фахівці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі постійно не лише проводять роз’яснювальну роботу з питань застосування РРО, а й контролюють дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері застосування РРО.

Так, упродовж минулого року фахівці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі провели 436 фактичних перевірок, результатом яких стало донарахування 10 474 тис. гривень штрафних (фінансових) санкцій.

В основному до поля зору податківців потрапляють суб’єкти господарювання  діяльність яких підлягає ліцензуванню або провадиться у сфері готівкового обігу. А особлива увага ревізорів приділяється саме представникам бізнесу, які застосовують РРО з середньомісячним виторгом менше 5 тис. гривень, адже кожен господарський об’єкт потребує на своє утримання щонайменше 9 тис. гривень. Це витрати на орендну плату, придбання дозвільних документів, оплату праці найманих працівників, комунальних послуг, обслуговування касової техніки та іншого обладнання тощо.

Зокрема, проведено 236 перевірок бізнесменів, які реалізують у роздріб алкогольні напої й тютюнові вироби, та 152 перевірки закладів ресторанної індустрії й громадського харчування.

Наразі зусилля податківців Херсонщини спрямовані на створення рівних умов для ведення бізнесу, а для цього і підприємці мають працювати лише у правовому полі. Саме тому просимо суб’єктів господарювання не «випробовувати долю», а дотримуватися вимог податкового законодавства.

До слова, Ви завжди зможете «тримати руку на пульсі» з актуальних питань оподаткування, долучившись до офіційних сторінок ДПС України та Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі у мережі Facebook.

                                                  Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь