A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кочубеївська громада
Херсонська область, Бериславський район

Якщо Ви постраждали від домашнього насильства, зверніться за допомогою!

Дата: 28.04.2021 14:48
Кількість переглядів: 923

Проблема  насильства в родині є досить гострою для України, як і для багатьох інших країн світу. Її небезпечність полягає в тому, що прояви насильства і жорстокості в сім’ї не лише руйнують гармонію і злагоду в родині, а й виступають однією з перед умов злочинності в суспільстві загалом. Ця проблема небезпечна ще й тим, що від неї страждають діти. Страждають не лише від насильства стосовно себе, а й, спостерігаючи за насильством у своїй сім’ї, у майбутньому переносять цей негативний досвід у власне життя. 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Тепер під домашнім насильством мається на увазі не тільки фізичне, а й психологічне, економічне та інші види насильства.

       Раніше в якості суб’єкта Закону виступали тільки подружжя, яке живе разом, і їхні діти, то тепер він поширюється і на постраждалих від колишніх чоловіків/дружин або партнерів, а також на тих людей, які є парою, але разом не проживають.

       Тому, законодавством вводиться поняття термінового заборонного припису і обмежувального припису. Це два документа, які ізолюють кривдника від постраждалої особи і її дітей.

       Терміновий заборонний припис  виноситься Національною поліцією за заявою жертви домашнього насильства або за власною ініціативою в ситуації, коли є безпосередня загроза життю чи здоров'ю постраждалих осіб. Дія припису - до 10 діб.

      Обмежувальний припис стосовно кривдника - встановлений у судовому порядку, захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

       Це вже судовий припис, направлений також на захист постраждалої особи, і, у порівнянні з поліцейським приписом, діє довше (від 1 місяця до 6 з правом подовження ще до 6 місяців) і перелік заборон/зобов'язань в нього більш широкий.

       Якщо ви зазнали будь-якого з видів насильства або розумієте, що існує загроза його скоєння, пам’ятайте, що найголовніше правило – НЕ МОВЧАТИ!

        Розкажіть друзям, знайомим, сусідам або родичам про такі факти. Попередьте їх про можливу небезпеку та попросіть звернутися до поліції в разі необхідності. Тримайте постійний контакт із довіреною особою, щоб вона знала, чи все у вас гаразд. 

        Якщо у вас не має можливості розповісти про насильство знайомим, то ви завжди можете звернутися на національну гарячу лінію 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер) з будь-якого телефону по всій території України. Лінія є безкоштовною, анонімною та конфіденційною. Тут вам порадять, що робити у вашій конкретній ситуації в конкретний момент. Якщо насильство відбувається безпосередньо в момент дзвінка, вас одразу перемкнуть на поліцію. 

    Якщо Ви постраждали від домашнього насильства, зверніться за допомогою!           

Куди звертатися за допомогою?                  

№ телефону Поліція 102

Медична допомога “Швидка медична допомога” 103

Служби безкоштовної “ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ” і телефони довіри

0 800 500 335   або     116 123 з мобільного безкоштовно

Національна “гаряча лінія” з захисту дітей

0 800 500 225    або    116 111 з мобільного безкоштовно

«Гаряча лінія» громади 068 36 46 218

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь