A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кочубеївська громада
Херсонська область, Бериславський район

Оподаткування анульованого кредитором боргу

Дата: 27.09.2021 09:29
Кількість переглядів: 1222

Оподаткування анульованого кредитором боргу

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо оподаткування доходу, отриманого платником податку як додаткове благо у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного кредитором.

         Дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, що перевищує у 2021 році – 1500 гривень, включається до його оподатковуваного доходу та відображається у додатку 4 ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) за ознакою доходу «126».

         Не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку дохід у вигляді:

         основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності у сумі, що не перевищує у 2021 році – 1500 гривень;

         суми процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності;

         основної суми боргу (кредиту) платника податку за іпотечним кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою житлової нерухомості, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

         Такі доходи відображаються у додатку 4 ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «189».

         Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 103.02 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

         Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

 

Про подання нульового Податкового розрахунку сум доходу

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо необхідності подання Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) податковим агентом, який не має найманих осіб і дохід у звітному кварталі фізособам не нараховував і не виплачував.

         Відповідно до п. п. «б» п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, та платники єдиного внеску зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, Розрахунок (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку – фізичній особі податковим агентом, платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) протягом звітного періоду.

         Разом з тим пунктом 2 розд. ІІ Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773), встановлено, що Розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент і незалежно від того чи виплачені платником єдиного внеску суми такого внеску фактично після їх нарахування до сплати протягом звітного періоду.

         Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 103.25 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

         Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

 

Податковий борг до 3060 гривень: без вручення вимоги

 

Одним з основних напрямів діяльності Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі залишається робота з недопущення та погашення податкового боргу. Особлива увага приділяється також і так званим «тисячникам», тобто платникам, які мають борг до 1000 гривень.

Недоотримання податкових платежів бюджетами усіх рівнів внаслідок накопичення платниками боргу впливає як на імідж їх самих, так і на стабільність фінансової системи держави та подальше фінансування програм соціально – економічного розвитку. Наявність боргових зобов’язань, своєю чергою, тягне за собою нарахування пені та штрафних санкцій.

         Згідно з вимогами ст. 59 Податкового кодексу України, податкова вимога надсилається тільки на суму боргу, що перевищує 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (на сьогодні – це 3060 гривень). Саме з податкової вимоги платник податків має можливість дізнатися про факт виникнення грошового зобов’язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов’язок погасити податковий борг і можливі наслідки його непогашення в установлений строк.

Тобто, платники із сумами боргу до 3060 гривень, які не отримали податкової вимоги, можуть навіть і не знати про його наявність та накопичувати борг за рахунок штрафних санкцій, які застосовуються за несвоєчасну сплату податків.

Аби не відчувати дієвість на собі заходів стягнення, вжиття яких передбачене законодавчими актами, Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі закликає платників самостійно стежити за наявністю чи відсутністю боргу та своєчасно сплачувати визначені суми податкових зобов’язань.

            Підписуйтеся на офіційні сторінки ДПС України та Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в соціальних мережах. З нами ви завжди будете в курсі актуальних новин податкового законодавства.

 

Заповнення реквізитів «Призначення платежу» платіжного доручення при сплаті податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску

 

         Кожен громадянин сплачує податки та збори в порядку і розмірах, встановлених законодавством. При цьому платник самостійне обчислює, декларує та сплачує суми податків та зборів у порядку та строки, визначені Податковим кодексом України.

         Під час сплати податкових зобов’язань до бюджету необхідно чітко дотримуватись вимог наказу МФУ від 24.07.2015 № 666 (зі змінами) «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на не бюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок» (далі – Порядок).

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу, що за правильність заповнення реквізитів в платіжних документах відповідальність несе платник податків, а не банківська установа, тому слід бути уважними. Неправильне заповнення платіжного документа призводить до несвоєчасного зарахування платежів до бюджету.

         У разі сплати податкового боргу або заборгованості з єдиного внеску (ЄВ), під час заповнення банківських розрахункових документів у реквізитах у полі «Призначення платежу», платники податків мають зазначати код виду сплати «140» - надходження до бюджету у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки.

         Зокрема, згідно з п. 1 Порядку реквізит «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:

         - поле №1 – друкується службовий код (знак) «*»;

         - поле №2 – друкується розділовий знак «;» та код виду сплати («140» – надходження до бюджету у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки);

         - поле №3 – друкується розділовий знак «;» та податковий номер платника податків;

         - поле №4 – друкується розділовий знак «;» та роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі (бажано вказувати в цьому полі контактний (мобільний) телефон для оперативного вирішення питань, які можуть виникати в процесі зарахування платежів);

         - у полі №5 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється;

         - у полі №6 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється;

         - у полі №7 – друкується розділовий знак «;», поле не заповнюється.

         Приклад заповнення поля «Призначення платежу» у разі якщо платник має податковий борг зі сплати податків/зборів: *;140;12345678;погашення податкового боргу з єдиного внеску (або податку на прибуток, земельного податку, єдиного податку тощо).

         Про наявність чи відсутність податкового боргу платники податків також можуть дізнатись скориставшись власним Електронним кабінетом в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога». Вхід до кабінету здійснюється за адресою https://cabinet.tax.gov.ua.

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі наголошує, що самостійна та своєчасна сплата узгоджених грошових зобов’язань дозволить уникнути застосування заходів примусового стягнення боргів, збереже платників податків від застосування фінансових санкцій (пені, штрафів), передбачених нормами Податкового кодексу України. До того ж дотримання податкової дисципліни та сумлінне ставлення платників до питання сплати податків формує позитивний імідж суб’єкта господарювання перед його бізнес – партнерами.

 

         Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Оскаржуєте рішення ДПС в суді - повідомте контролюючий орган

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків щодо необхідності повідомляти контролюючий орган про оскарження податкового повідомлення - рішення в суді.

         Відповідно до абзаців першого та четвертого п. 56.18 ст. 56 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ, платник податків має право оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу у будь-який момент після отримання такого рішення.

         При зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу грошове зобов’язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили.

         З огляду на зазначене, платник податків має право оскаржити податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу в суді незалежно від того, чи проводиться процедура адміністративного оскарження такого податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу.

         Водночас платник податків повинен повідомити контролюючий орган про надання позовної заяви до суду.

         Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 127.01 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

         Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

 

ФОП не використовує РРО:

який документ за продані товари видавати покупцям?

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо документального підтвердження проведення розрахункових операцій за продані товари (надані послуги).

         Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (фізичними особами – підприємцями), які відносяться відповідно до Податкового кодексу України до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.

         Разом з тим, п. 15 ст. 3 Закону № 265 визначено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України від 12 травня 1991 року № 1023-ХІІ «Про захист прав споживачів».

         Таким чином, підприємець – платник єдиного податку, який має право не застосовувати РРО та/або ПРРО, зобов’язаний надати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця.

         Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 109.02 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

         Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

 

Дата відображення в ІКП платника податків даних звітних документів

                       

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків щодо дати відображення в інтегрованій картці платника даних податкової звітності та звітності з ЄВ.

         Оперативний облік податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) ведеться податковими органами за кожним видом платежу в інтегрованій картці платника (далі – ІКП).

         Показники, які відображаються у підсистемі, що забезпечує обробку звітності та платежів, - це показники форм податкової звітності та звітності з єдиного внеску.

         Дані податкової звітності та звітності з єдиного внеску відображаються в інтегрованій картці платника такими датами:

         1) датою, що відповідає даті граничного терміну сплати грошових зобов’язань за поданими документами звітності – у разі подання платниками документів звітності:

         у законодавчо встановлені терміни для такого подання,

         з порушенням термінів подання, але до настання граничного строку сплати грошового зобов’язання;

         2) датою подання документів звітності до податкового органу, якщо інше не визначено в алгоритмі відображення (рознесення) даних первинних показників в ІКП для форми документа звітності – у разі подання платником таких документів звітності:

         після настання граничного строку сплати грошового зобов’язання,

         уточнюючих,

         за звітний (податковий) період, на який припадає дата ліквідації платника.

         Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 129.04 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

         Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь