A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кочубеївська громада
Херсонська область, Бериславський район

Безбар`єрність в Україні, як нова суспільна норма

Дата: 24.11.2021 11:11
Кількість переглядів: 353

Безбар`єрність в Україні, як нова суспільна норма.

На даний час питання безбар`єрного простору в Україні винесено на найвищий державний рівень, де завдяки ініціативам Першої леді Олени Зеленської проводяться важливі реформи щодо впровадження безбар’єрності як загального підходу у сфері формування державної політики для забезпечення безперешкодного доступу всіх соціальних груп до зайнятості, освіти, пересування, послуг, спілкування та дозвілля, участі в житті громади, щоб кожен член суспільства жив повноцінним життям.

То що таке безбар`єрність та  якими є її ключові  напрямки?

Безбар`єрність – це філософія суспільства без обмежень,  в якому забезпечуються рівні права та можливості для всіх людей у самореалізації, зайнятості, пересуванні, сервісах, здобутті освіти, спілкуванні, дозвіллі, розвитку.

Раніше під поняттям безбар`єрності переважно розуміли її фізичну сторону – як зробити так, щоб можна було зручно та без перешкод дістатися в те чи інше місце, наразі воно значно розширило своє значення у  суспільному розумінні.

Напрямки просування безбар`єрності:

1. Cуспільна безбар’єрність - забезпечення рівних можливостей участі всіх людей та суспільних груп у житті громад та держави, рівного доступу до суспільно-політичного та культурного життя, сприятливого середовища для самовираження і розвитку, а також інклюзивного середовища як передумови для участі у всіх формах суспільного життя та громадської активності.

2. Економічна безбар’єрність – забезпечення умов та можливостей для працевлаштування, отримання фінансових та інших ресурсів для заняття підприємництвом для таких суспільних груп, як молодь, жінки, літні люди, дорослі  з інвалідністю.

 3. Освітня безбар’єрність – створення рівних можливостей та вільного доступу до освіти, включаючи освіту протягом життя, а також перенавчання та опанування додаткових навичок.

4. Фізична безбар’єрність – створення шляхом розробки та реалізації відповідних стандартів, планів проектування, реконструкцій, закупівель, будівництва середовища, в якому громадські споруди та публічні місця, транспорт і послуги на рівні громади та держави є фізично доступними для всіх суспільних груп, включаючи осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та їх батьків, маломобільних людей.

5. Цифрова безбар’єрність - забезпечення доступу до публічних та інших послуг онлайн для всіх суспільних груп, включаючи літніх людей, людей  з інвалідністю.

 6. Інформаційна безбар’єрність – це умови, за яких люди, незалежно від їх функціональних порушень чи комунікативних можливостей, мають доступ до інформації в різних форматах та з використанням технологій, що враховують їх потреби та можливості.

Для вирішення питання подолання усіх видів бар`єрів у нашій державі Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 533/2020 «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні», яким передбачено розробку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Документ спрямований на забезпечення рівного та безперешкодного доступу всіх соціальних груп населення до освіти, зайнятості, послуг, інфраструктури, участі  в житті громади та сприятиме створенню належних умов для реалізації соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод українських громадян.  Також ініційовано проєкт «Громади без бар'єрів» зі створення безбар'єрних рішень у регіонах, щоб забезпечити кожній людині повну доступність будь-якого громадського закладу і транспорту, побудувати інфраструктуру, яка буде сприяти руху і розвитку соціально активного життя, головною метою є – залучення населених пунктів і територіальних громад України до процесу розвитку доступного для маломобільних груп населення середовища та напрацювання найкращих практик у створенні універсального публічного простору.

Слід зазначити, що головною метою усіх наведених вище документів та ініціатив державних очільників є донесення до громадськості, що безбар’єрність – це не створення окремих умов для людей з інвалідністю, мало мобільних груп населення, а створення комфортного простору для кожного громадянина України. Впроваджуючи принципи безбар’єрності, Україна рухається у напрямку, який обрали найрозвинутіші країни. Світовий досвід доводить, що безбар’єрність – це перспективна інвестиція для держави, де кожна людина може реалізувати свій потенціал на користь особисто собі та своїй країні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь