A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кочубеївська громада
Херсонська область, Бериславський район

ШАНОВНІ ВЛАСНИКИ ТВАРИН!

Дата: 02.02.2022 13:21
Кількість переглядів: 249

Високопільське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує власників тварин, щодо дотримання вимог законодавчих актів, які регламентують ведення тваринництва в правовому полі. Власники тварин, всіх форм власності, які здійснюють утримання, розведення, переміщення тварин, продаж живих тварин, забій тварин, виробництво та реалізацію тваринницької продукції – м’яса, молока, яєць, меду та інше, зобов’язані неухильно виконувати вимоги законодавчих актів.

Приводимо для ознайомлення деякі витяги законодавства що стосуються ведення тваринництва:

Закон України «Про ветеринарну медицину»

Стаття 15. Державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за переміщенням тварин.

2. Державні ветеринарні інспектори та офіційні ветеринарні лікарі контролюють дотримання вимог щодо ідентифікації, обігу та переміщення тварин, включаючи ветеринарні документи, які вимагаються при переміщенні чи транспортуванні тварин.

3. Система реєстрації тваринницьких потужностей (об’єктів), система ідентифікації тварин та порядок ведення обліку даних про переміщення тварин повинні давати можливість чітко ідентифікувати тварин і відстежувати потужності (об’єкти) їх походження, переміщення та обігу.

6. Переміщення неідентифікованих тварин або тварин без відповідних ідентифікаційних, ветеринарних та інших супровідних документів забороняється.

Стаття 37. Обов’язки осіб, які утримують тварин чи беруть участь у їх обігу.

Юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом тварин, зобов’язані;

1) забезпечувати, щоб тварини, яких вони вирощують, утримують та/або здійснюють їх обіг, не мали хвороб, що підлягають повідомленню;

6) виконувати вимоги щодо ідентифікації тварин, що їм належать, у тому числі котів, собак та інших дрібних домашніх тварин, які ідентифікуються за допомогою мікрочипів;

7) доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. У разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварини при проведенні маніпуляцій, транспортування (доставки) відібраних зразків тканин, крові та інших матеріалів для діагностичних аналізів;

Закон України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин»

(від 4 червня 2009 № 1445-VI).

Стаття 5. Права та обов’язки юридичних, фізичних осіб та Адміністратора Єдиного державного реєстру тварин.

Юридичні та фізичні особи, що провадять діяльність з розведення та утримання тварин, зобов’язані:

подавати для реєстрації дані про ідентифікованих тварин, господарства їх розведення та утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж тварин;

ідентифікувати усіх тварин у господарстві;

вести облік усіх тварин у господарстві, в тому числі щодо їх народження, ідентифікаційних номерів, усіх переміщень тварин між господарствами, а також про забій, утилізацію та падіж тварин;

здійснювати переміщення тварин з ідентифікаційними документами;

проводити забій, утилізацію лише ідентифікованих та зареєстрованих тварин;

Порядок ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби та порядку оформлення і видачі паспорта великої рогатої худоби. (Міністерство аграрної політики та продовольства України наказ 04.12.2017 № 642 Зареєстровано в Міністерствіюстиції України 13 лютого 2018 р. за № 166/31618)

4. Ідентифікація та реєстрація великої рогатої худоби здійснюється з метою:

одержання оперативної і надійної інформації про поголів'я великої рогатої худоби щодо статі, віку, породи та його місце перебування для поліпшення управління і прогнозування ринків продукції скотарства;

охорони території України від епізоотичних захворювань;

контролю за санітарним станом виробництва, якістю і походженням продукції скотарства;

оптимізації запровадження планів ветеринарної медицини щодо ветеринарного контролю, попередження (профілактики), лікування та ліквідації інфекційних, інвазійних і незаразних хвороб;

контролю за переміщенням тварин на території країни та під час їх експорту, імпорту;

забезпечення візуальної ідентифікації кожної тварини в стаді;

підтвердження права власності на тварину.

Ветеринарні та санітарні вимоги до особистих селянських господарств виробників сирого товарного молока (затверджено наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України 21.03.2002 N 17 зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 квітня 2002 р. № 336/6624 )

5. Ветеринарне обслуговування тварин

5.1. Тварини, які утримуються в особистих селянських господарствах, повинні перебувати під ветеринарно-санітарним наглядом та контролем. Спеціалісти державної служби ветеринарної медицини забезпечують своєчасне обстеження тварин, проведення профілактичних щеплень та діагностичних досліджень згідно з планом протиепізоотичних заходів, розробленим і затвердженим у встановленому порядку, а власник зобов'язаний своєчасно віддавати тварин для відповідних обробок та досліджень.

5.2. Усі тварини, які утримуються в особистих селянських господарствах, в обов'язковому порядку мають бути проідентифіковані та зареєстровані відповідно до наказу.

5.6. Не підлягає реалізації власниками особистих селянських господарств молоко від тварин, які не ідентифіковані та не зареєстровані у встановленому порядку, та хворих на заразні хвороби.

5.7. Власники корів, які реалізують молоко за прямими зв'язками та у вільний продаж, повинні мати особисті медичні книжки й проходити обов'язкові профілактичні медичні огляди та медичне обстеження відповідно до чинного законодавства. Не підлягає реалізації молоко від особистих селянських господарств у разі захворювання членів їх сімей на туберкульоз чи інші антропозоонозні хвороби.

Отже для того щоб мати право на переміщення та реалізацію тварин, молока, молочної продукції та іншої продукції тваринництва, власники тварин зобов’язані:

-ідентифікувати та реєструвати тварин (ВРХ, ДРХ, коні, свині);

-власник зобов'язаний своєчасно віддавати тварин для відповідних ветеринарних обробок та досліджень, проведення профілактичних щеплень та діагностичних досліджень згідно з планом протиепізоотичних заходів;

-досліджувати корів на субклінічні мастити один раз на місяць.

Для проведення ідентифікації та реєстрації тварин звертатися за телефонами: Кочубеївська ТГ 096 342 2792, Високопільська ТГ 068 881 4212.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь