Поради суб’єктам господарювання щодо зберігання харчових продуктів під час віялових відключень електроенергії

Бериславське районне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наголошує, що віялові та аварійні відключення електроенергії впливають на умови зберігання харчових продуктів.
Часте відключення електроенергії може призвести до збою роботи холодильного обладнання (холодильні вітрини, холодильні, морозильні камери та ін.), що своєю чергою сприятиме підвищенню температури, розмороженню та псуванню харчових продуктів.
Згідно з вимогами законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, суб’єкти господарювання несуть відповідальність за забезпечення відповідних температурних режимів зберігання харчових продуктів, їх терміни придатності та дотримання санітарно-гігієнічних вимог на всіх стадіях виробництва та продажу.
Рекомендації операторам ринку щодо забезпечення належних умов для зберігання продуктів харчування:
- встановіть резервне джерело живлення, забезпечте наявність генератора, акумуляторної батареї або сонячної панелі, щоб підтримувати роботу холодильників та морозильних камер під час відключень електроенергії;
- використовуйте додаткові засоби охолодження (холодогени, пакети з гелем, сухий/блоковий лід) або заздалегідь заморозьте пляшки з водою та використовуйте їх як додаткове джерело холоду в холодильнику, коли електроенергія відсутня понад 4 години;
- слідкуйте за температурою в холодильнику та морозильній камері, аби переконатися, що вона відповідає нормам, використовуйте термометри;
- дотримуйтесь товарного сусідства – зберігайте окремо продукти, які потребують різних температурних режимів, мають різні запахи;
- утилізовуйте зіпсовані продукти. Всі продукти, які мають ознаки псування (неприємний запах, зміна кольору або текстури, поява на поверхні слизу, плям чи плісняви), мають бути вилучені з обігу. Розморожені харчові продукти заморожувати повторно заборонено. Не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються (м’ясо, птиця, морепродукти, молоко), які зберігалися в холодильнику при температурі вище 10–15 °C протягом 2 годин або більше.
Дотримуйтесь вищезазначених рекомендацій та інформуйте споживачів про те, як безпечно зберігати продукти вдома під час відключень електроенергії, щоб уникнути негативних наслідків для здоров’я.
Харчові продукти не мають створювати загрозу для життя та здоров’я людини.




