A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кочубеївська громада
Херсонська область, Бериславський район

Фінансисти громад Херсонщини взяли участь у воркшопі на тему "Прозорість, публічність та залученість у бюджетному процесі", який відбувся на базі Регіонального офісу ULEAD з Європою в Херсонській області

Дата: 16.11.2021 15:46
Кількість переглядів: 348

Фінансисти громад Херсонщини взяли участь у воркшопі на тему "Прозорість, публічність та залученість у бюджетному процесі", який відбувся на базі Регіонального офісу ULEAD з Європою в Херсонській області.

З фахівцями громад працювали радниці Регіонального офісу Вікторія Корецька та Victoria Kopchak.

Обізнаність про те, звідки і які доходи має громада, куди вона витрачає кошти, можливість громадськості постійно слідкувати за цією інформацією, вивчати та аналізувати її, і дозволяє підсилити довіру населення до місцевих органів влади, тому що розуміння дій представників влади є передумовою громадської підтримки  та сприяє використанню коштів бюджету із максимальною ефективностю, - зазначила радниця з питань місцевих фінансів та управління Вікторія Корецька.

 Мета практикуму - навчитися застосовувати знання та рекомендації, отримані під час семінарів "Кроки для фінансистів", для вирішення складних проблем діяльності місцевих фінансових органів.

А також нагадати про основні принципи місцевих бюджетів : реалістичність та збалансованість, прозорість та залучення громадськості до формування бюджету, чітке визначення пріоритетів та орієнтованість на розвиток громади.

Публічне обговорення проєкту бюджету - надзвичайно важливе не лише в контексті того, що жителі громади будуть обізнані про основні статті доходів і видатків громади на наступний рік, а головне того, що посадові особи обраних цими жителями органів місцевого самоврядування є доступними для громадян і готові обговорити з ними відкрито підготовлені ними документи, можливо, щось роз'яснити і обґрунтувати. Це є важливим демократичним інструментом і зайвий раз демонструє громаді, що органи місцевого самоврядування працюють саме на її благо, - зазначила Вікторія Копчак, радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування.

Організатори побудували роботу за принципом "вчитися, граючи".

Фахівцям фінансових органів довелося взяти участь у рольовій грі , де за легендою відбувається публічне обговорення проектів і бюджету громади. Виконуючи свої ролі, учасники зрозуміли важливість комунікації питання фінансів з мешканцями, депутатським корпусом, бізнесом та іншими цільовими аудиторіями. Ідея практичної вправи воркшопу - вийти за межі власного комфорту, виконуючи непритаманну своїм щоденним завданням роль, але сприяти досягненню результату, оптимально ефективного для громади.

Під час обговорення учасники зазначали, що перевтілення в інші ролі - крутий досвід, який дав можливість побачити свою роботу очима іншої людини, а з іншого боку спробувати свої сили в іншій професії.

 Дуже багато зараз говорять про те, що діяльність органів місцевого самоврядування має бути "видимою" для жителів громади. Але, на жаль, колосальна і важка робота, яку проводить фінансовий відділ громади і його спеціалісти, часто залишається зовсім непоміченою. Громадяни про неї нічого не знають. Тому, громадське обговорення проєкту бюджету може стати, зокрема, і своєрідною презентацією роботи фінансового органу, - зазначила Оксана Зимовець, начальник фінансового відділу Кочубеївська ОТГ - офіційна сторінка

Оксана Репка, начальник фінансового відділу Костянтинівська сільська рада, відмітила, що в їх громаді проводяться громадські обговорення проєкту бюджету, і цей інструмент має значну перспективу для застосування на Херсонщині.

«Кроки для фінансистів 2021» – це семитижневий навчальний цикл семінарів та практикумів, що впроваджуватиметься виключно у онлайн-форматі. Він створений спеціально для працівників місцевих фінансових органів сільських, селищних, міських рад, і допоможе їм ефективно виконувати повноваження, передбачені оновленим законодавством.

#ULEAD #ULEADwithEurope

ULEAD з Європою / ULEAD with Europe

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь